Compania farmaceutică germană BioNTech a estimat luni că ar putea produce două miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 până la finalul acestui an, peste estimările anterioare, de 1,3 miliarde de doze.
Estimarea include însă și „noul standard”, care permite extragerea a șase doze dintr-o fiolă în loc de cinci, cum a fost până recent, informează site-ul agenției Agerpres, care citează France Presse.
BioNTech produce vaccinul în parteneriat cu compania farmaceutică americană Pfizer și a anunțat că mizează pe extinderea capacităților de producție, printre care și darea în exploatare a unei noi unități la Marburg, în Germania.
Această nouă fabrică va permite suplimentarea capacităţii anuale de producţie cu până la 750 de milioane de doze, dintre care circa 250 de milioane în primul semestru al acestui an.
Pfizer-BioNTech are în prezent o fabrică în Belgia, la Puurs, unde sunt produse vaccinurile destinate ţărilor Uniunii Europene, şi alte trei în SUA.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a actualizat vineri prospectul vaccinului Pfizer/BioNTech, stabilind că din fiecare fiolă pot fi extrase şase doze de vaccin, dar cu condiţia folosirii unor seringi cu un volum nu mai mare de 35 de microlitri.
Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.
Astfel, acestea ar urma să dubleze cantitatea de doze disponibile pentru statele europene, în contextul în care Uniunea Europeană a achiziționat deja 300 de milioane de doze de la acești producători, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Von der Leyen a precizat că 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an.
Vaccinul, cunoscut sub denumirea comercială Comirnaty, este primul dintre cele două vaccinuri pe care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) le-a aprobat pentru a fi utilizate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.
Campania de vaccinare în UE cu vaccinul Pfizer-BioNTech a demarat pe 27 decembrie în majoritatea statelor membre, inclusiv în România.
Comisia Europeană a asigurat contracte pentru livrarea a peste două miliarde de potențiale doze de vaccinuri de la șase producători. Celelalte patru vaccinuri, însă, nu au primit deocamdată aprobare pentru a fi folosite în statele membre ale Blocului comunitar.